27.01.2021 г.
 

Международният фестивал „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов” тази година ще се проведе за 46-ти път и единствено позитивното отношение и желанието успяха да го съхранят през годините. Това са усилията на толкова много хора във времето той да се превърне в емблема на културния календар в града. С него Пазарджик свети на националната карта по отношение на дългосрочност на фестивали. „Трябваше да положим максимални усилия “Зимни музикални вечери” да се проведе и тази година, разбира се при спазване на всички противоепидемични мерки.” , споделя Тодор Попов
Откриването на фестивалната програма е на 28 януари в 18:30 ч., а закриването ще бъде на 31 януари.
Четиридесет и шестото издание на фестивала ще бъде открито под палката на маестро Григор Паликаров, който ще дирижира програмата в първата вечер. Гост солист тогава ще е Зорница Иларионова – цигулка. Втората фестивална вечер по традиция е с камерен концерт, когато ще гостуват музикантите Ева Перчемлиева-Тъканова – сопран и Галина Апостолова – пиано. Те ще ни дадат възможност да чуем едни от най-хубавите вокални произведения на основателя на фестивала – маестро Иван Спасов. Третата вечер, под надслова „Духът на романтизма“, е рецитал на Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано. Фестивалът ще завърши под диригентството на маестро Найден Тодоров и с участието на виолончелиста Атанас Кръстев.
Съпътстващата програма в дните на фестивала включва прожекции на филма „Петолиние на паметта“, посветен па Панчо Владигеров с режисьор Марио Кръстев.
Изложбата „Живописни моменти“ ще ни представи творби на Петя Стойнова.