02.07.2015 г.

Първият фестивал в града се ражда преди 40 години, а най-младият събира хиляди фенове на поп музиката  

Фестивалната традиция в Пазарджик е с 40-годишна история, начало на която поставя проф. Иван Спасов с основаването на фестивала “Зимни музикални вечери”. Той успява да се съхрани до днес благодарение на усилията на местната общност и общината. По време на фестивала като съпътстващи изяви са организирани поетични рецитали, изложби, теоретични конференции по проблемите на музиката, майсторски клас за пиано на Мария Илиева – Принц и др. Още от първите години имат своето представяне  и даровитите деца на Пазарджик – певци и инструменталисти.

Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея“ е един от младите фестивали в града. В рамките на фестивала Община Пазарджик превръща града в център на изкуството през месец май. Разположени в различни точки на града в културни институции, алтернативни пространства или на открито, събитията в 10-дневната му програма включват широка гама от съвременно и визуално изкуство, изложби, театър, концерти, пърформанси, ателиета, занимания за деца за жителите и гостите на града. Всяка година се регистрира активно участие на различен тип самодейни състави, аматьори, артисти и професионалисти -модератори, художествени ансамбли, етнически малцинства, хора в неравностойно положение, които имат желание да споделят уменията си в различни сфери на приложното изкуство.

Плюс Фестивал е последната добавка към наситения календар със събития, организирани от Община Пазарджик. Първото издание на Фестивала през 2014 г. беше повече от успешно, събирайки над 15 000 зрители в рамките на три дни. По време на Фестивала се състоя мащабно музикално шествие, а дневната сцена даде поле за изява на артисти с различни дейности и занимания и разнообразни уъркшопи. Вечерната сцена поднесе на зрителите музиката на изпълнители от 7 различни европейски държави, както и последните хитове на някои от най-големите имена на българската сцена. Още след първото си издание Плюс Фестивал заслужено се класира сред 30-те финалисти на специализираното издание Фестник „Фестивалите, които трябва да посетите през 2015“. Предстоящото второ издание обещава да бъде дори по-мащабно и по-интересно. Очакват се разнообразни нововъведения,  които ще бъдат разкривани поетапно от тук до средата на септември, когато ще се проведе събитието.

В Пазарджик вече за седма година се провежда единственият по рода си Международен мандолинен фестивал, който носи името “VIVA TREMOLO”. Тази година за пръв път на една сцена свириха 140 мандолинисти. Гости на фестивала до момента са били състави от Македония, Гърция, Словения. Единствено тук в рамките на фестивала се провежда и специализирано обучение за начинаещи и напреднали мандолинисти. Рок феновете също имат своя запазена територия. Пазарджишките групи имат възможност да сверят часовниците си веднъж годишно в рамките на амбициозния Рокфест. Фестивалният дух в града живее и чрез театралния форум „Океан от любов”, мажоретната феерия „Слънчева Бесапара”, шлагерните ритми на „Шаранковите вечери” и други не по-малко значими издания, които дават възможност за творческа изява.

Не на последно място се насърчава и фолклорната традиция, която в Пазарджик е силно подкрепяна, застъпник на която в професионално отношение е Ансамбълът за народни песни и танци. Той също  намира своето поле за сценична изява. Най-внушителният форум, който Община Пазарджик организира, е Прегледът на професионалните фолклорни ансамбли. Три издания на този преглед бяха реализирани през последните осем години и превърнаха града в  национален център на високото майсторство в областта на народната традиция.

Фестивали в Пазарджик