22.03.2015

Интервю на Стефка Венчева

Г-н Попов, каква е оценката Ви за изминалата година и какво да очакваме от тази?

2014 –та беше добра за Пазарджик, имам предвид във всеки един аспект. Успяхме да направим няколко важни неща, които от години чакахме. Първо, новата автогара, разбира се, за нея мненията не са еднопосочни, както за всяко ново нещо в нашия град, но мисля, че решението за нейното позициониране беше правилно и единственото възможно. Предстои през тази година да бъде облагородено и благоустроено цялостното пространство около нея. Това ще оформи изцяло различен облик на тази градска част. Пазарджик вече има собствена автогара, това е важно, защото до сега бяхме зависими от външни фактори, от някого или нещо. Второ, ремонтът на ЖП-гарата. От гледна точка на това, че от там ежедневно минава голям човекопоток, а тя беше в окаяно състояние. Обновяването и е плод на общи усилия, защото това беше стара наша тегоба. Когато тук заседаваше Министерски съвет благодарение на нашата упоритост и личната ангажираност на Ивайло Московски в качеството му на предишен министър, Пазарджик вече се радва на новата си придобивка. Това са двете фундаментални неща по отношение на транспортния сектор. Важно е, че променихме облика на два градски квартала, това си беше супер предизвикателство, да отидеш, да се ровиш там да се разправяш с хората, да премахнеш незаконните им гаражи си беше разправия, често се сблъсквахме с недоверие, с недоволство, но това не е ново, вече го бяхме преживели по време на ремонта на центъра. Но добре се справихме и в „Устрем” и в „Запад”. Благодарни сме на нашите партньори от фирмата, която направи тези ремонти, защото те извършиха успешно и с техническата и логистичната част на проекта. Сега тези квартали и денем, и нощем не можеш да ги познаеш. Хората, които живеят там го заслужават. Друг акцент е, че през миналата година успяхме да подготвим и проектите за още три квартала – „Марица”, „Болнична” и „Мостът на Лютата”. Тази година ще сключим договорите и ги започваме. Важно е и това, че вече имаме изработен проект за ново Депо. Оправихме и пътя към магистралата, по публична програма, ние сме от малкото градове за които тази програма има ефект, защото сме оправни. Другите пропуснаха.

По отношение на културата миналата година за първи път се състоя „Фестивал плюс”, изцяло направен от млади хора. Продължихме си „Арт идея – арт алея” само със собствени средства, това е важно, защото обезпечихме всички дейности. Ние сме единственият областен център извън София, който си поддържа Симфоничния оркестър и успешно провежда ежегодния си фестивал „Зимни музикални вечери”. Наша гордост е и „Ансамбъл Пазарджик”, миналата година направихме национален преглед, всички ансамбли ни дойдоха тука на крака. Правим и най-големия мажоретен фестивал в България. От години издаваме и творбите на местните автори. Всичко това говори за нашето отношение към културата, ние го правим не, за да се харесаме на някого, а защото вярваме и знаем, че културата има изключително важно значение за живота на един град. Това е отношение. Местните творци трябва да усещат нашата подкрепа. Ние се гордеем с най-големата открита експозиция на скулптури в България, говоря за Острова, новата част е изработена от Марин Кузев, отделно ще продължим да населяваме с произведения на изкуството пространството край канала Паша арк, както и парковете на града в центъра и периферията. Това са част от основните неща, които ние направихме през изминалата година. Само част от щрихите, които правят града по-приветлив и по-хубав, част от нещата, които сме успели да развием и надградим.

По-важен разбира се е утрешния ден. Квартал „Младост” е започнат и тази година ще го завършим. До лятото. Продължаваме територията около новата автогара, също до лятото. Там заедно с партньорите от „Тролейбусен транспорт” ще го развием, ще се оправят тротоарите, те ще си оправят и вътрешните пространства, ще има пазарче, ще бъде благоустроено по европейски стандарт. „Стройпрогрес” също вече работят, „Крез” също ще започне строителство. Скоро тази територия ще има такъв облик, че няма да я познаем. За тази година основният ни акцент ще бъде Депото за битови отпадъци. Готов е проектът, трябва да има заседание до осми март на ПУДОС, на което да ни одобрят отпускането за 16 милиона лева, за изграждането на първата клетка. Документите вече са в Агенцията за обществени поръчки за съгласуване на процедурата, до края на март я одобряваме и до края на май започваме работа. Държа да отбележа, че дължим извинения на всички тези хора, които живеят в този район – в Алеко Константиново и Капитан Димитриево, знам, че през последните години направо ги издушихме, но за съжаление – това е положението. Проблемът стои пред нашата община от 1986 – та година насам и не е бил решаван.

Както вече споменах подготвяме за основен ремонт и трите квартала. Там сме зависими от оперативна програма, която трябва да бъде одобрена през лятото, така че сигурно ще ги почнем наесен. Продължаваме и тази година с фестивалите. Санирането е новото ни предизвикателство, искаме да направим поне десет блока за тази година. Ползите като цяло са ясни – Това ще придаде нов облик на града, а най-важното е, че хората ще разполагат с жилища, които ще пестят енергията потребявана от тях, а също така ще бъде удължен и животът на панелките. Но хората също трябва да свършат своето. Ние имаме достатъчно опит и сме осигурили ресурс за Пазарджик.

Цялото интервю прочетете на страницата на PZdnes.